BTE Groep
2 mei 2022

Duurzaam bouwen: hoe doe je dit kostenefficiënt?

Duurzaam bouwen

Belangrijk om te noteren: duurzaam bouwen betekent niet per se duurder bouwen. Er zijn namelijk verschillende aspecten die er voor zorgen dat je kosten niet te hoog oplopen. Ben je benieuwd hoe je duurzaam, maar toch ook kostenefficiënt kunt bouwen? Lees dan verder.

Zoek de juiste partner

Om kostenefficiënt en duurzaam te bouwen, is het van belang dat je de juiste partner(s) vindt. Om duurzame producten te kunnen leveren, moet de gehele keten samenwerken. Met de juiste partner kun je samen op zoek naar de beste oplossing voor jouw bouwproject.

Het gaat wel verder dan het vinden van een juiste partner. Om een duurzaam proces op te zetten, is complete ketensamenwerking nodig. Door met de hele keten samen te werken, kun je samen zorgen voor een afgestemd ontwerp, minder verspillingen (First Time Right) en verduurzaamd transport. Kijk je naar ontwerpen in openbare ruimte, wordt ook het beheer direct hierin meegenomen.

Subsidies en gunningsvoordelen

De Nederlandse overheid biedt verschillende subsidies aan om het energieverbruik te verlagen, de CO2-uitstoot te verminderen en circulaire bouw te stimuleren. Voor deze subsidies gelden vaak strenge regels waaraan voldaan moet worden, het is dus niet zo dat ieder project recht heeft op een subsidie. Hoe duurzamer de bouw, hoe meer subsidie je kunt krijgen. Voorbeelden van subsidies en gunningsvoordelen zijn:

  • WBSO: Fiscale regeling voor research en development
    Om innovaties te stimuleren is er een WBSO-regeling. WBSO (Wet Bevording Speur- en Ontwikkelingswerk) is een subsidie die aangevraagd kan worden door Nederlandse ondernemingen, die ervoor zorgt dat ondernemers willen blijven innoveren. Het verlaagt de kosten van de onderzoeken en ontwikkelingen (R&D). Benieuwd of je in aanmerking komt voor de WBSO? Lees hier alle voorwaarden.
  • EMVI Gunningscriteria
    EMVI (Economisch Meest Voordelige Inschrijving) is een gunningsmethode die aanbestedende diensten gebruiken om inschrijvingen te beoordelen. Hierbij wordt er verder gekeken dan naar de prijs, namelijk ook naar de kwaliteit van de producten en diensten en de duurzaamheid. Het zorgt ervoor dat niet de goedkoopste aanbieder de opdracht wint. Lees hier meer over EMVI.

BTE als samenwerkingspartner

Binnen de BTE Groep zorgen we voor korte lijnen. Door deze korte lijnen binnen de BTE-bedrijven, maar ook naar onze klanten en leveranciers, zorgen de BTE-bedrijven ervoor dat de juiste producten altijd op het juiste moment op de juiste plek geleverd worden. Dit gebeurt niet zomaar, dit doen onze bedrijven nadat ze samen met jou hebben gedacht over hoe het bouwproject kostenefficiënt verduurzaamd kan worden. Aarzel dus niet om met de specialisten binnen onze bedrijven in contact te komen voor advies.

Wil jij ook duurzaam leren bouwen?

In onze hand-out "3 tips voor aannemers om te starten met duurzaamheid in de bouw" ontdek je verschillende manieren waarop je als aannemer duurzamer kunt bouwen. Download de hand-out hier. 

Download de hand-out