BTE Groep
25 mei 2022

CO²-neutraal bouwen: hoe doe je dat?

CO2-neutraal bouwen: hoe doe je dat?

Nederland streeft ernaar om in 2050 95% minder broeikassen uit te stoten dan in 1990. Om deze klimaatdoelstelling te behalen, moeten er ook in de bouw innovaties plaatsvinden. Wil je weten hoe jij kunt beginnen met CO2-neutraal bouwen? Dat lees je in deze blog.

Waarom is CO2-neutraal bouwen zo belangrijk en wat houdt het in?

Met z’n allen leven we op één planeet die, o.a. door de CO2-uitstoot die wij als mensen hebben veroorzaakt, door de jaren heen wat te verduren heeft gehad. Door continu te innoveren en samen te werken met de hele bouwketen, willen wij ervoor zorgen dat de aarde voor ons, maar ook voor volgende generaties leefbaar blijft. Daarnaast zijn er natuurlijk door de overheid opgestelde klimaatdoelstellingen die behaald moeten worden, waardoor de gehele bouwsector mee moet werken aan innovatie.

Om CO2-neutraal te kunnen bouwen, wordt de CO2-uitstoot gecompenseerd of verminderd. Om de uitstoot te kunnen verminderen, zijn er ontwikkelingen gaande in de bouwmaterialen (bijvoorbeeld betonmengsels), maar ook in de ontwerpen. Zo worden er bijvoorbeeld ontwerpen gemaakt waarvoor minder beton nodig is.

De belangrijkste aspecten omtrent CO2-neutraal bouwen

Er zijn een aantal aspecten waarbij je CO2-uitstoot kunt reduceren. We bespreken verschillende aspecten en lichten toe hoe je streeft naar neutraliteit:

1. Verduurzaam het productieproces én het product

Door tijdens het productieproces alles in één keer goed te doen, oftewel ‘First Time Right’, worden processen efficiënter ingericht, voorraden teruggebracht en hoeft niks extra geproduceerd geworden. Dit bespaart o.a. energie en mankracht. Bij BTE werken wij aan het First Time Right proces, waar een mooie eerste start in is gemaakt om productieprocessen te verduurzamen.

Naast verduurzaming in het productieproces, wordt het beton van de BTE-bedrijven ook continu doorontwikkeld om zo duurzame producten te ontwikkelen. Zo zijn wij actief bezig met circulair en slanker ontwerpen.

Circulair ontwerpen kan op twee manieren:

  • Demontabel: in dit geval worden materialen in z’n geheel of in delen hergebruikt.
  • Hergebruiken als nieuwe grondstof: materialen worden gebroken en vervolgens als secundaire grondstof ingezet.

Bij slanker ontwerpen wordt er minder materiaal ingezet om tot een product te komen met gelijkwaardige productprestaties.

2. Verduurzaam je organisatie én werk samen met duurzame organisaties

Er zijn veel aspecten binnen een organisatie die verduurzaamd kunnen worden, denk bijvoorbeeld aan bedrijfspanden en transport. Door je bedrijfspand te verduurzamen, kan je je energieverbruik terugdringen. Zo kun je bijvoorbeeld investeren in (drie)dubbel glas, zonnepanelen en isolatie voor je pand. Echter, kan je ook met kleine aanpassingen al je pand verduurzamen, door bijvoorbeeld gebruik te maken van led-verlichting.

Onder transport valt zowel het vervoer van je personeel (woon-werkverkeer) als het transport van je producten. Hybride werken, het openbaar vervoer en elektrische auto’s kunnen de CO2-uitstoot van jouw organisatie verminderen, maar ook elektrische heftrucks en vrachtwagens helpen hieraan mee.

Lukt het niet om de CO2-uitstoot te reduceren? Dan kun je ervoor kiezen om je uitstoot te compenseren.

Naast het verduurzamen van je eigen organisatie, is het natuurlijk belangrijk om samenwerkingen aan te gaan met organisaties die ook hard aan de weg timmeren om CO2-neutraal te zijn. Zoek dus de juiste partners uit.

3. Let op de levensduur van je producten

Een ander aspect dat meegenomen wordt wanneer je CO2-neutraal gaat bouwen, is de levensduur van de producten en grondstoffen waarmee je bouwt. Je zult de keuze moeten gaan maken tussen bouwmaterialen. Bij CO2-neutraal bouwen kijk je niet alleen naar de uitstoot op het moment zelf, maar ook naar de gehele levensduur van het materiaal. Moet iets over 10 jaar vervangen worden of over 100 jaar? Dit maakt natuurlijk enorm veel verschil.

BTE Groep en ASCEM

Bij de BTE Groep staat innovatie en duurzaamheid hoog in het vaandel. Om deze reden hebben wij onze dochteronderneming ASCEM Special Technologies. Dit is ons eigen onderzoeks- en kennisinstituut. De organisatie houdt zich bezig met alle aspecten van beton, zoals de samenstelling, de toepassing, eigenschappen van de verschillende materialen en hulpstoffen én worden er alternatieve bindmiddelen ontwikkeld.

Binnen ASCEM zijn we dagelijks bezig met duurzaamheid, levensduur en circulariteit, om zo ons steentje bij te dragen aan het minimaliseren van de CO2-uitstoot.

Wil jij ook duurzaam leren bouwen?

In onze hand-out "3 tips voor aannemers om te starten met duurzaamheid in de bouw" ontdek je verschillende manieren waarop je als aannemer duurzamer kunt bouwen. Download de hand-out hier. 

Download de hand-out