BTE Groep
22 juni 2023

Constructeur bij de BTE Groep: dít is wat de functie leuk maakt!

Constructeur bij de BTE Groep: dít is wat de functie leuk maakt!

Van het maken van berekeningen tot adviseren, informeren en de belangen van BTE behartigen bij de branchevereniging. Constructeur Joost van ‘t Veld koos, na een periode te hebben gewerkt in de staalconstructie, zo’n tien jaar geleden voor een uitdagende functie binnen de betonindustrie. Een functie binnen een productiebedrijf waar hij zijn affiniteit met voorgespannen beton tot uiting zag komen. Bij BTE-bedrijf Romein ervaart hij een toegankelijke, open en horizontale sfeer waar je direct zicht hebt op het resultaat en de kwaliteit van je werk.

Werken als constructeur in de betonindustrie

Dat Romein een echt productiebedrijf is, is één van de redenen waarom Joost de overstap maakte vanuit zijn rol als hoofdconstructeur bij een architectenbureau. ‘Als constructeur ben je niet binnen elk bedrijf zo nauw betrokken bij het uiteindelijke productieproces, dat ervaar ik binnen Romein echt als meerwaarde. In plaats van vanuit je zogenaamde ‘ivoren torentje’ te werken, zie je nu direct wat je uitrekent en je kunt daadwerkelijk in de fabriek een kijkje gaan nemen bij het resultaat.’ Ook de keuze voor beton was een weloverwogen beslissing. ‘Voorgespannen beton is net iets uitdagender dan staalconstructies, het is materiaal waar ik zelf vrolijk van word. De mooie objecten die je uitrekent komen op een gegeven moment, binnen een aantal weken, voorbij. Het is dus heel zichtbaar waar je aan werkt. Dat is minder bij bijvoorbeeld staalconstructies, die opgenomen worden in andere elementen. Mijn voorliefde voor voorgespannen beton werd al op de universiteit aangewakkerd door een gepassioneerde docent die de afgelopen jaren ook binnen Romein als adviseur een mentorrol heeft vertolkt.’

De taken van een constructeur bij de BTE Groep

Als constructeur begint de dag van Joost met datgeen wat op de planning staat. ‘Zo’n twee weken van tevoren weet je al wat er gedaan moet worden, waardoor je een goede planning kunt maken. De geplande taken bestaan met name uit het maken van berekeningen. Tussendoor komen er regelmatig vragen van accountmanagers, calculatoren of collega BTE-bedrijven die advies nodig hebben. Het kan voorkomen dat je gevraagd wordt om bij een mal, in de fabriek, mee te denken voor een oplossing voor ontstane problemen.’

De meeste voldoening haalt Joost uit het voortraject. ‘Het is tof om in het voortraject goed te kunnen adviseren en het verschil te kunnen maken om een opdracht binnen te halen. Je moet als constructeur ook de kansen kunnen zien en deze benutten. Je bent echt onderdeel van de machine en kunt daarin ook zelf bepalen hoe de machine er uit ziet.  Om vervolgens tot het einde van het productieproces inhoud te geven en te streven naar de beste kwaliteit!’

Een wisselwerking van ervaring opdoen en kennis brengen bij de BTE Groep

Hoewel Joost zelf met een redelijk frisse blik op betonconstructies binnenkwam, kwam hij de zittende constructeurs ook nieuwe kennis brengen. ‘Op de afdeling miste toen een stuk kennis van normering, waardoor ik direct ook een waardevolle bijdrage kon leveren in het team. Uiteindelijk heeft dit ertoe geleid dat ik ben doorgegroeid van constructeur naar teamleider engineering en nu ook een rol in het MT vervul. Intussen heb ik ook zitting genomen in de Technische Commisise Constructief Prefab van branchevereniging Betonhuis, waar ik naast het behartigen van de belangen van BTE ook zelf kennis op peil houd om stakeholders binnen BTE te informeren over ontwikkelingen.’

Toegankelijke, horizontale cultuur bij de BTE Groep

Joost ervaart dat de werk-privé balans binnen Romein zeer goed geregeld is wanneer hij kijkt naar zijn eigen functie. ‘Je hebt de mogelijkheid tot thuiswerken, wat voor een dergelijke technische functie goed te doen is. Voor het - gedeeltelijk - thuiswerken zijn ook goede faciliteiten geregeld, zoals een laptop, aanvullende ICT-middelen en eventueel een bureaustoel. 

Er is binnen BTE echt aandacht voor de medewerker. Daarnaast ervaar ik de cultuur als heel horizontaal, de mensen zijn erg toegankelijk. Wanneer je een vraag hebt is iedereen welwillend om te helpen, of weet je door te sturen bij wie je het antwoord wel kunt halen. Bij Romein merk ik ook dat iedereen een groot hart voor de zaak heeft en positief betrokken is’.

Zelfstandig constructies uitvoeren en ontwikkelmogelijkheden bij de BTE Groep

Als je net de arbeidsmarkt wilt betreden, raadt Joost dan ook zeker aan om een functie bij een productiebedrijf zoals Romein of een ander BTE-bedrijf te overwegen. ‘Als je start bij bijvoorbeeld een ingenieursbureau, mag je vaak slechts een klein onderdeel doen. Je begint met tekenen en moet aanvullende studies volgen. Bij Romein heb ik net afgestudeerde constructeurs al binnen een jaar zelfstandig werk zien uitvoeren. Je kunt hier redelijk je eigen weg bepalen en aangeven waar je voorkeuren liggen. 

Heb je een voorkeur voor modelleren of rekenen of toch je liever een combinatiefunctie? Dit behoort tot de mogelijkheden! Wil je kansen pakken? Dan is het verstandig om te gaan werken bij een productiebedrijf - een plek waar korte lijnen zijn. Wanneer je er zelf voor open staat en bereid bent om te werken en extra te studeren, liggen de kansen om door te groeien binnen BTE voor het oprapen!

Word jij de nieuwe collega van Joost?

Heb je interesse om als constructeur bij BTE aan de slag te gaan en dezelfde voldoening uit je werk te halen zoals Joost van ’t Veld dit ervaart? Bekijk dan hier onze vacatures.

Bekijk alle vacatures