BTE Groep
18 juli 2023

Samen aan de slag voor Parkstad

Parkstad - Rotterdam

Gert van Drie van Vebo pakt een boekwerk met verschillende soorten elementen voor project Parkstad in Rotterdam en gooit het op tafel. De verscheidenheid toont aan dat het een complex project is.

Het project Parkstad bevat flatgebouwen van 16 en 22 verdiepingen, met de naam Imagine. Vebo levert hiervoor alle soorten balkons, trappen, bordessen, dorpels, afdekbanden en wanden. Ook Romein levert een bijdrage; het produceert grote balkonplaten met borstwering. “De geschiedenis van dit grote project begint voor ons vierenhalf jaar geleden”, zegt commercieel manager Gert van Drie van Vebo. “Ik heb met de BAM meegekeken naar het schetsontwerp. Dan kijk je naar bouwfysica, kosten en de bouwstroom. Wat opviel was dat er heel veel verschillende merken getekend waren. En er zijn veel verschillende vormen. Dat maakt het heel prijzig.”

Voorbereidingen

Mede op basis van de adviezen van Vebo en in overleg met de BAM schroefde de opdrachtgever het aantal variaties drastisch terug. “De architect ging op basis van de wijzigingen aan de slag met nader uitgewerkte tekeningen en daarna hebben we nog een ronde gedaan. Dan zit je echt op detailniveau.” Als de offerte is uitgebracht en de contracten zijn getekend, beginnen de daadwerkelijke  voorbereidingen. Gert: “Dan gaan onze engineers aan het tekenen en ook dat leggen we weer voor aan de opdrachtgever. Inmiddels was dat niet alleen meer de BAM, maar was ook Heijmans aangesloten in de bouwcombinatie Parkstad.” Na het verwerken van de laatste wijzigingen komen de  mallenmakers en vlechters in actie. Het maken van de wapening gebeurt door een ander bedrijf. Gert blijft ook dan het aanspreekpunt en de spin in het web.

20230323_104258

“Het is belangrijk om de opdrachtgever te ontzorgen. Ik ken alle werkvoorbereiders van de BAM en weet hoe ze werken. Sommigen moet je elke week bellen, bij anderen hoeft dat nooit. Ik zit overal achteraan, ook achter constructeurs, architecten en de gemeente. Verder is er de dagelijkse communicatie met de bouw, zoals met de projectdirectie, de projectleiders en de vier uitvoerders. Het is essentieel om alles in goede banen te leiden, want er zijn soms vijf vrachten per dag.”

Samen met Romein

In de productiefase kwam Romein in beeld. “Er zaten grote balkonelementen met borstwering bij en die waren voor ons lastig te produceren. Ze moeten gedraaid worden nadat ze uit de mal zijn gekomen en dat is niet eenvoudig”, zegt Gert. Plantmanager Jan Kosters van Romein: “Wij waren aanvankelijk niet zo happig op die klus. We hadden al wat ervaring met van die hele grote jongens en dat was best moeilijk. Bovendien moesten deze elementen van wit beton worden en dat maakt het nog weer lastiger.” Uiteindelijk ging Romein toch overstag en bleek de klus minder moeilijk dan gedacht. Jan: “Ik was in eerste instantie uitgegaan van grotere elementen, maar dat viel mee. Ook konden we een flink aantal seriematig produceren.” In totaal gaat het om 215 platen, waarvan de laatste de komende bouwvak geleverd worden.

20230323_104359

Bewerkelijk

De balkonplaten met borstwering zijn wel erg bewerkelijk. Jan: “Normaal gesproken ben je na het storten misschien een half uur of een uur bezig met de nabewerking, nu is dat wel vier uur. Wit beton is lastiger te maken, we zijn veel langer bezig met het wegwerken van luchtbellen, zandstrepen en beschadigingen.” De samenwerking tussen Vebo en Romein is niet nieuw, maar bevalt bij deze klus extra goed. Jan: “We hebben betere afspraken gemaakt over wie wat doet en dat werkt prettig. De communicatie gaat ook erg soepel.” 

Imagine Rotterdam vormt entree Zuid

Het gebouw Imagine in Rotterdam telt 133 huur- en 162 koopappartementen. Het gebouw vormt de entree van de Laan op Zuid. Het omvat twee torens die verbonden worden door een laagbouwdeel. Daar komt ook een binnentuin. De hoge toren telt 22 verdiepingen met koopwoningen. In de lagere toren van 16 verdiepingen komen de huurappartementen. In de plint is ruimte voor kleine winkels, een koffiebar of een lunchplek. Alle wooneenheden zijn energiezuinig.