BTE Groep
8 november 2016

Innovatie bij BTE-bedrijf Lodewikus

Innovatie bij BTE-bedrijf Lodewikus

Octicon, de prefabkern voor combinatiepalen

Een nauwe samenwerking tussen BTE- bedrijf Lodewikus en Gebr. Van ’t Hek Funderingstechnieken heeft geleid tot de ontwikkeling van de Octicon, een hoogwaardige, achtkantige voorgespannen funderingspaal.

Het idee achter de achtkantige Octicon is het veel optimaler benutten van de ruimte in de boor- of heibuis. Door een funderingspaal achtkantig uit te voeren, vult die de boor- of heibuis beter op. Er hoeft dus minder te worden aangestort, wat minder groutverbruik tot gevolg heeft. De nieuwe prefabkern zorgt er zelfs voor dat tot 30% meer belasting kan worden opgenomen dan uitgevoerd met een vierkante paal van vergelijkbare afmetingen. Een groot voordeel met de steeds toenemende belastingen op funderingen in Nederland.

Het eerste Octicon project is inmiddels een feit. Aan de Amsterdamse Zuidas verrijst een unieke woontoren aan de Gustav Mahlerlaan. Vanwege de grote belastingen op de funderingen, de diepte van de draagkrachtige lagen en de uitvoering van deze woontoren werd om innovatie in het funderingsontwerp gevraagd. In totaal 253 stuks Octicon- palen met een diameter van 430 mm2 worden toegepast bij dit project.