BTE Groep
28 juni 2022

Hoe zien de dagen eruit als werkvoorbereider bij de BTE Groep?

Martijn Kortus, werkvoorbereider bij de BTE Groep

Martijn Kortus, werkvoorbereider: "Het is heel tof om door een stad te lopen en te zien aan welke gebouwen jij hebt bijgedragen."

Van werken met handen tot werk voorbereiden achter een computer. Deze carrièrestap maakte Martijn Kortus, werkvoorbereider bij Vebo Beton & Staal in Bunschoten-Spakenburg. Met een achtergrond in de metaaltechniek wilde Martijn de stap maken naar een bureaufunctie. De BTE Groep gaf Martijn deze kans. Na een tussenstap als calculator werkt Martijn momenteel als werkvoorbereider in diverse (complexe) projecten. Maar wat houdt het werk van een werkvoorbereider nu eigenlijk in?

De taken van een werkvoorbereider 

"Het werk van een werkvoorbereider houdt wezenlijk in dat je veel berekeningen doet, tekeningen maakt, je modelleert en elementen invoert. In ons geval, als Vebo Beton & Staal, betekent dit dat we berekenen hoeveel en welke geveldragers waar geplaatst moeten worden. Dat maakt het een belangrijke job, omdat jouw berekeningen bijdragen aan de constructie en daarmee ook de veiligheid van een gebouw. Elk element wordt berekend en vervolgens in 2D uitgetekend in AutoCAD en in 3D BIM gemodelleerd. Op deze manier kan de klant het goed controleren en weet de productie op detailniveau wat er gemaakt moet worden."

De dagen van Martijn zijn erg afwisselend. "Binnen het team werk je samen met andere werkvoorbereiders, maar je hebt ook veel contact met calculators, de commerciële dienst en logistiek. Ik werk drie dagen vanuit huis en twee dagen op kantoor. Thuis heb ik de rust om gefocust te kunnen werken. Voor mijn werk heb je eigenlijk niemand anders fysiek nodig. Overleg op deze dagen gebeurt via Teams of plannen we op de dagen dat iedereen op kantoor aanwezig is."

Een latei is een latei, maar elk gebouw is anders 

Martijn werkt zowel aan kleine als grote werken. Hoe zijn dag of week eruitziet is dan ook sterk afhankelijk van welke projecten er op zijn (digitale) bureau liggen. "Het werk is in principe hetzelfde. Een latei is een latei, daar verandert niets aan. Ook de processen herhalen zich opnieuw. Je begint met berekenen, tekenen, modelleren en invoeren. Vervolgens gaat het naar de klant voor een eerste controle. Op basis van de opmerkingen worden de geveltekeningen aangepast. Er is veel overleg met de klant om het steeds verder uit te werken. Die processen zijn gelijk, maar elk gebouw is weer anders, wat het juist zo mooi en dynamisch maakt. Een klein werk, een woning bijvoorbeeld, kan je binnen één dag voorbereiden. Maar het kan ook zijn dat een object een half jaar op je bureau ligt en dat je drie werken door elkaar heen aan het doen bent."

Werkvoorbereider in de bouw: eervol werk

Dat de taken als werkvoorbereider met name computer georiënteerd zijn, betekent niet dat Martijn zijn werkdagen enkel achter een bureau doorbrengt. Als het even kan bezoekt hij graag de bouwplaats van een werk dat reeds in uitvoering is, om een tastbaar gevoel te krijgen bij wat er gebeurt tijdens de bouw en waar je als werkvoorbereider aan bijdraagt. "Wanneer je door een stad of dorp loopt blijft het bijzonder om een bekend object te zien waar je een wezenlijke bijdrage aan hebt geleverd. In een gebouw zit zoveel van ons. Je weet dat er veel mensen aan hebben meegewerkt en hoe belangrijk die geveldragers zijn om een pand veilig te laten staan. Als wij iets niet goed berekenen, staan er serieus levens op het spel. Dat maakt het heel eervol werk waar we ook wel eens bij stil mogen staan. Dit maakt van de werkvoorbereider een vak waar ik ontzettend trots op ben."

Bij de BTE Groep ben je geen nummer

Martijn ervaart bij de BTE Groep een fijne werkomgeving. "BTE is eigenlijk betongericht, staal is daarin echt een aparte tak. De cultuur is zowel marktgericht als familiair. We zijn altijd bezig het hoogst mogelijke eindproduct bij de klant af te leveren, tegelijkertijd zijn we met collega’s en leidinggevende één team, we staan altijd voor elkaar klaar en de lijntjes zijn kort. Je bent bij BTE geen nummer, het is hier voor personeel heel goed geregeld. Er is veel ruimte om te kijken naar jou als persoon en wat je ambieert. Dat heeft er ook aan bijgedragen dat ik de afgelopen jaren kon doorgroeien naar de functie van werkvoorbereider en met plezier en trots dit vak kan uitoefenen."

Kom ook werken bij de BTE Groep! 

Wanneer je interesse hebt om in de functie van werkvoorbereider bij de BTE Groep te gaan werken, raadt Martijn vooral aan de gok te wagen. ‘Kom op gesprek en loop eens een rondje op de afdeling, dan kan je zien wat voor mensen er zitten, wat ze doen en met welke elementen ze werken. Of kijk buiten eens rond naar gebouwen, jij kan daar onderdeel van uitmaken.’ Bekijk hier al onze openstaande vacatures.

Bekijk alle vacatures