BTE Groep
5 september 2018

Efficiënt bouwen met Staal, dankzij 3D-verstelbare consoles van Vebo Staal

Efficiënt bouwen met Staal

In Amersfoort wordt door Aannemer Vastbouw Oost B.V. De Stadskeerkring gebouwd, een project nabij de historische binnenstad met tweehonderd appartementen en enkele stadswoningen.

Nieuw ophangsysteem
In samenspraak met de aannemer werd voor dit project het ultieme ophangsysteem bedacht om de juiste ondersteuning aan de ook door Vebo geleverde ZBB (Zelfdragende Baksteen Betonlateien)-elementen te bieden. Dit is gerealiseerd middels toepassing van 3D-verstelbare consoles (uitkragend constructiedeel aan een kolom of wand dat als steun dient voor een ligger of een plaat). Deze zijn zowel horizontaal (op hoogte) als verticaal voorzien van een stelbout. 

De 3D-verstelbare consoles bleken hét juiste hulpmiddel om de grote betonelementen aan op te hangen. De 3D-stelbout zorgt er namelijk voor dat de elementen traploos en dus rechtstreeks vanuit de kraan gesteld kunnen worden. Op de grond wordt het haak-anker aan het prefab betonproduct gemonteerd. De prefab elementen worden vastgehaakt, gesteld en vervolgens gelost. Verschillen in maatvoering (door diverse bouwtoleranties) kunnen eenvoudig worden gecompenseerd dankzij de stelbout. Bovendien wordt op de bouwplaats een handeling bespaard, omdat de stelbout rechtstreeks in de console zit en daarmee niet apart in het prefab hoeft te worden bevestigd.

Dit ophangsysteem is een dusdanig succes gebleken, dat het product inmiddels aan het standaardproductenpakket van Vebo Staal is toegevoegd.