BTE Groep
21 december 2022

Vijf BTE-bedrijven werken mee aan deUithoornlijn, dat is de kracht van de combinatie

De kracht van de combinatie

De BTE-bedrijven Romein, Lodewikus, Kemper, De Hamer en De Meteoor dragen allemaal hun steentje bij aan de verlenging van de Amstelveenlijn naar Uithoorn: de Uithoornlijn. Deze tramlijn vervangt de busverbinding met die plaats en is een belangrijke schakel in het openbaar vervoersnetwerk in de regio. De levering van de verschillende producten in opdracht van aannemer Dura Vermeer is een mooi voorbeeld van de kracht van de combinatie.

Onlangs leverde en monteerde Romein de zeven kokerliggers voor het tramviaduct over de N201. De liggers zijn elk 46,1 meter lang, 1,48 meter breed en 1,80 meter hoog. Iedere ligger weegt ongeveer 152 ton. De liggers zijn gemaakt bij BTE-bedrijf Lodewikus in Oosterhout. De Meteoor in Rheden leverde daarnaast 10.300 lightrail-liggers op het traject. Voor de riolering kwam De Hamer in beeld. In Nijmegen maakten ze vlakke voetbuizen en uitstroomvoorzieningen voor dit project. Tot slot was Kemper in beeld voor 700 meter keerwand op plekken waar het hoogteverschil groot is.

Meer passagiers

De uitbreiding van het ov-netwerk van de regio Amsterdam is nodig omdat er steeds meer mensen gebruik van maken. De komende jaren zal het aantal passagiers alleen maar verder stijgen, waardoor maatregelen nodig zijn. De vervanging van de bus naar Uithoorn door een tramverbinding is daar een van.

De zogenaamde Uithoornlijn is straks sneller en betrouwbaarder dan de huidige busverbinding. Op de lijn komen drie haltes, waaronder één in Uithoorn centrum. Het nummer van de tramverbinding wordt lijn 25, de opening is naar verwachting in 2024. 

Kers op taart

De brug over de N201 komt voor een deel van Romein en Lodewikus. Lodewikus produceerde de liggers die inmiddels door Romein in de brug zijn gemonteerd. Romein zorgt voor vier kunstwerken op de Uithoornlijn. De grote liggers over de provinciale weg N201 zijn de kers op de taart.

De Meteoor levert meer dan 10.000 Lightrail-liggers. Op dit moment produceert De Meteoor de liggers in Rheden, waarna ze richting Uithoorn gaan. Naar verwachting zijn de laatste liggers in april of mei 2023 klaar.