BTE Groep
11 januari 2019

De kracht van de combinatie: beton en staal aan de Amstel

De kracht van de combinatie

De kracht van de combinatie...In het geval van Vebo Beton & Staal zijn we samen sterk door wederzijdse inspiratie, kennisontwikkeling en delen van inzichten. Ons meest recente wapenfeit: project SomerParc Residences. 

Aan de Amstel, gelegen tussen Amsterdam- Zuid en de wijk Watergraafsmeer wordt in drie fases het nieuwe Amstelkwartier gerealiseerd. Mei jl. is geestart met de bouw van het chique onderdeel SomerParc Residences. Inbo Architecten verzorgde het ontwerp en BAM Wonen is verantwoordelijk voor de uitvoering van deze exclusieve woningen, grenzend aan het nog te realiseren park Somerlust.

SomerParc Residences bestaat uit 26 appartementen en acht herenhuizen. Zowel Vebo Beton als Staal draagt een flinke steen bij aan deze duurzame leefomgeving. Bijzonder is dat Vebo Staal de complete collectie stalen producten uit het eigen assortiment levert aan dit project: borstweringssteunen, lateien en geveldragers (zowel de standaard- als ECO- uitvoering). De collega's van 'Beton' vulden dit aan met balkons, dakranden, gevelbanden, kozijnkaders, liftschachten, trappen, bordessen en trappenhuiswanden, inclusief reken- en tekenwerk.

De kracht van de combinatie uit zich in de toepassing van de Vebo- producten. Zo wordt gebruikgemaakt van een speciale bevestiging tussen geveldrager (staal) en kozijnkader (beton). Wensen op esthetisch gebied lieten namelijk geen onderbreking toe aan de horizontale dilatatie. Door de kaders door te koppelen, kon aan deze wensen worden voldaan. Hiertoe worden de hoeklijnen in de productie standaard voorzien van gaten. Horizontale dilatatie is zo voorkomen.

Ook is de combinatie terug te zien in de levering van de betonnen balkon/ galerijplaten. Ter vergemakkelijkiing van de werkzaamheden op de bouwplaats werden tijdens de productie standaard instortvoorzieningen meegenomen, waraan de stalen geveldragers bevestigd konden worden. Op deze manier konden de kant- en-klaar worden geleverd, wat de bouwende partij voordeel oplevert op de bouwplaats.

Daarnaast is de bundeling van onze krachten terug te zien in de standaardbevestiging van de stalen borstweringssteunen aan de betonnen dakranden, waarmee mogelijke knelpunten al op voorhand kunnen worden voorkomen. Ook daarin komen we tegemoet aan de bouwer. Met recht dus 'de kracht van de combinatie'.