BTE Groep
20 november 2023

Dé vijf redenen om te werken in de betonindustrie

In de dynamische wereld van beton werk je met meerdere disciplines samen aan een tastbaar product dat je overal in het straatbeeld tegenkomt. Wanneer je op zoek bent naar uitdaging en een nieuwe functie in de technische industrie, waarom dan niet kiezen voor de betonindustrie? We nemen je mee in de vijf redenen waarom een functie in de betonindustrie zeker het overwegen waard is.

Reden #1 Diversiteit aan functies in de betonindustrie

Van medewerker betoncentrale tot commercieel medewerker, van onderzoeker tot constructeur: in de wereld van beton is er een grote variatie aan functies. Dit maakt het niet alleen voor iedereen die interesse heeft in de betonindustrie toegankelijk om een passende functie te vinden, het zorgt ook voor carrière- en doorgroeimogelijkheden. Binnen de BTE Groep zijn er diverse opleidingsmogelijkheden om je in de wereld van beton verder te ontwikkelen, onder andere binnen de eigen BTE Academie. Maar ook binnen de functies zelf biedt de betonindustrie een diversiteit aan werkzaamheden. Frank Stoffers, medewerker Betoncentrale bij De Meteoor: “Bij ons op de afdeling heb je heel verschillende werkzaamheden. Je begint met het opstarten van de mengerij om vervolgens een specie te draaien terwijl je op een ander moment weer laborant werkzaamheden oppakt, dat maakt het heel gevarieerd.”

Reden #2 Teamgevoel - beton maak je samen

Niet alleen de inhoud van een functie bepaalt de mate van motivatie, juist de cultuur binnen een organisatie en een team in het bijzonder maken dat je dagelijks met plezier naar je werk gaat. Frank ervaart naast de variatie in zijn werk een prettig teamgevoel binnen zijn team van De Meteoor. “Vaak werken we met een klein, betrokken team. Er heerst veel gezelligheid onder de collega’s. Iedereen werkt hard aan een goed resultaat. Naast samenwerking onderling in je team, is het belangrijk dat er een goede afstemming is met andere afdelingen waardoor je in de betonindustrie dus ook met veel disciplines samenwerkt.”

Reden #3 Tastbare en zichtbare impact: van bruggen tot attractieparken

Werken in de betonindustrie is belangrijk werk: je bent betrokken bij de bouw van (cruciale) infrastructuur zoals gebouwen, bruggen en wegen. Je maakt hierdoor tastbare impact op de samenleving. Dat ervaart ook constructeur Joost van ’t Veld bij Romein Beton: “De mooie objecten die je uitrekent komen op een gegeven moment, weken of maanden later, voorbij. Het is dus heel zichtbaar waar je aan werkt.” Maikel van Noije, technische commercieel medewerker bij Kemper Beton, beaamt dit. “Als mensen vragen bij wat voor bedrijf ik werk, vertel ik trots dat onze producten bijvoorbeeld te zien zijn bij grote attractieparken. Mooie voorbeelden zijn de omheining van Pandasia in Ouwehand Dierenpark of de nieuwe, verhoogde, aanlooproute van de Python in de Efteling. Of wanneer je op een feestje vertelt wat jouw werk heeft betekend voor de nieuwste expeditie van Attractiepark Toverland, tover je direct een glimlach van herkenbaarheid op andermans gezicht.”

Reden #4 Beton is flexibel en zichtbepalend

Beton is een heel flexibel bouwproduct, wat maakt dat je er alle mogelijke vormen van kunt maken. Dit ervaart ook Marco Rutte, die als Plantmanager bij Hercules Beton dag in dag uit met beton werkt. “Beton is een heel interessant product, dat in een mal van vloeibaar binnen enkele tijd hard wordt. Puur zichtbeton kan daarnaast ook echt het uiterlijk van een gevel bepalen.” Daarnaast is beton ook een product dat elke dag anders kan zijn. Frank: “Het is heel interessant en ook uitdagend dat het product elke dag anders kan uitpakken, het is bijvoorbeeld sterk afhankelijk van de temperatuur of luchtvochtigheid. Dat maakt dat je altijd grondig te werk moet gaan hoe je de specie draait en kwaliteitscontroles uitvoert.”

Reden #5 Beton is een duurzaam bouwproduct

Naast dat het een flexibel product is, is beton ook nog eens een duurzaam bouwproduct, een aspect waar de BTE Groep veel aandacht aan besteedt. Beton is niet alleen herbruikbaar, het gaat ook nog eens zeer lang mee. Marianne Wessels, Medewerker Onderzoek & Ontwikkeling: “Bij de BTE Groep verdiepen we ons binnen de onderzoeken ook in de duurzaamheidsaspecten. We onderzoeken welke grondstoffen zo min mogelijk CO2-uitstoot hebben, maar ook hoe lang het product mee gaat.”

Werken bij BTE Groep

Werken in de betonindustrie is uitdagend, biedt carrièremogelijkheden en is heel tastbaar, omdat het resultaat je in het dagelijks leven je niet ontgaat. Heb je ook interesse in een functie binnen de betonindustrie, bekijk dan de vacatures bij de verschillende vestigingen van de BTE Groep zijn meerdere vacatures.

Bekijk alle vacatures