BTE Groep
14 november 2022

Mengmeester: is dit een functie die bij jou past?

Theo Thuis, Mengmeester

Van kleurmengsels maken tot in het lab experimenteren. Van preventief onderhoud tot het verdelen van beton over de diverse productiehallen. Het werk van een mengmeester is veelzijdig; je moet van uitdagingen houden maar ook niet vies zijn van klusjes ‘die erbij horen’. Past de functie van mengmeester bij jou? Wij spraken met ervaren mengmeester bij Hercules Beton (sinds februari 2022 onderdeel van de BTE Groep) Theo Thuis over wat zijn functie inhoudt, waar hij trots op is en wat je in huis moet hebben om als mengmeester aan de slag te gaan.

Als mengmeester ben je ervoor verantwoordelijk dat het te leveren beton volledig voldoet aan de wensen van de klant en de gestelde kwaliteitseisen. Concreet houdt dit een zeer veelzijdig takenpakket in. Theo: “In de ochtend beginnen we met de molens klaar te zetten, deze in te oliën en vervolgens goed door te spoelen tot alle olie eruit is. Dan wachten we tot de eerste aanvraag binnenkomt, telefonisch of persoonlijk via een collega, en dan starten we met draaien.” Het klinkt eenvoudig, maar er gaat, na de ontvangen aanvraag, nog een heel proces aan vooraf. Theo: “Voor elk beton dat we draaien, wordt een specifieke kleur bepaald. Dit kan standaard, grijs, beton zijn, maar veelal draaien we een specifieke kleur.” Alvorens Theo aan de slag gaat om een perfect mengsel in de grote hallen te draaien, gaat hij eerst zorgvuldig te werk in het eigen lab. “In het lab begin ik te experimenteren, ik schrijf alles op en draai vervolgens een proefblok. Deze laat ik mijn leidinggevende zien, waarna het wordt getest door een medewerker van de kwaliteitsdienst. Pas als het volledig is goedgekeurd, gaan we in de grote hallen het echte betonmengsel draaien. Het is dan aan ons om de juiste hoeveelheden kleurstoffen af te wegen en dit bij de molens klaar te zetten.” Daarnaast is het belangrijk dat er een goede, efficiënte volgorde wordt bepaald. “In de ochtend werken we veelal met de lichte betonkleuren, dat gaat van wit tot champagne. Pas later op de dag draaien we de donkere kleuren.”

De grootste uitdagingen van een mengmeester

Dit is direct ook het meest leuke en uitdagende aan het werk van een mengmeester. “Geen dag is hetzelfde, het is elke keer weer een nieuwe uitdaging om het zo goed mogelijk te doen en ervoor te zorgen dat de producten 100% goed zijn. Daar steken we veel tijd en aandacht in.” Beton is een uitdagend product, omdat het een natuurproduct betreft, het kan daardoor elke dag anders uitpakken. Theo: “Je weet nooit precies wat je krijgt, voor hetzelfde geld zit er zand in of zit er wat in het cement dat er niet hoort. Als dat het geval is, moet je zorgvuldig te werk gaan om de kleur goed te krijgen. De grondstoffen zijn ontzettend belangrijk, daarom checken we ook altijd een proefblokje bij de kwaliteitsdienst.”

Teamwork als basis voor een goed eindresultaat

Die kwaliteit ziet Theo dan ook graag terug wanneer hij op de weg langs gebouwen rijdt, waarvan hij weet dat het beton uit zijn fabriek is gebruikt. “Daar ben ik ontzettend trots op, te weten dat je ergens langs rijdt waar jij aan hebt bijgedragen en te zien dat het er zo mooi uitziet: dan mág je ook echt trots zijn. Het meest trots ben ik dan op het teamwerk dat geleverd is. Het eindresultaat maak je niet alleen, dat doe je samen met de collega’s, van accountmanagers tot de jongens op de vloer. Je werkt samen met alle afdelingen om een mooi product neer te zetten.”

Wanneer past de functie van mengmeester bij je?

Een functie van mengmeester past volgens Theo pas écht bij je als je er ook daadwerkelijk een passie voor hebt. “Het gaat niet alleen om het mengen, een deel van je werk is ook het schoonmaken van de molens en in samenwerking met de technische dienst het plegen van (technisch) onderhoud aan de machines. Je moet wel echt passie hebben voor het hele plaatje, anders past deze functie niet goed bij je.” Theo raadt het zeker aan om op de functie te solliciteren. “Als je van uitdagingen houdt, dan moet je het gewoon doen!”

Ga jij geen uitdagingen uit de weg?

Heb jij passie voor het leveren van kwaliteit en ga je het niet uit de weg de handen uit de mouwen te steken? Dan past de functie van mengmeester wellicht bij jou! Bekijk voor meer informatie de hele vacature. 

Bekijk alle vacatures