BTE Groep
27 oktober 2022

De BTE Academie: wat is het en waarom is het zo belangrijk voor onze medewerkers?

wat is het en waarom is het zo belangrijk voor onze medewerkers?

Van vaktechnische cursussen tot leiderschapstrainingen. Om de ontwikkelmogelijkheden van medewerkers bij BTE optimaal te benutten, is binnen de BTE Groep een eigen BTE Academie opgericht. Met als doel medewerkers kennis bij te brengen, vaktechnische vaardigheden te verbeteren en medewerkers uit te dagen het beste uit zichzelf te halen, kunnen medewerkers kiezen uit een divers aanbod van cursussen en trainingen - zowel intern als extern. Jeroen Gruys, Manager HR: “In 2017 is de academie opgezet om eigen medewerkers vooral vakinhoudelijk te trainen. Op dit moment zijn we bezig dit nog groter te maken en het aanbod te verbreden.”

Kruisbestuiving van kennis en vaardigheden binnen de BTE Academie

De BTE Academie is ontstaan omdat er op de werkvloer behoefte bleek aan praktische opleidingen, die in de markt lastig te vinden waren. Er is gestart met het zelf ontwikkelen van trainingen, afgestemd op de eigen producten en werkwijzen. Als jij je als medewerker meer wilt verdiepen in het lezen van tekeningen of hoe je beton kunt verdichten, biedt de BTE Academie hierin uitkomst. Jeroen: “De academie is toegankelijk voor iedere medewerker die interesse heeft in een training. In overleg met de leidinggevende wordt gekeken welke training het best aansluit bij de ontwikkelwensen van de medewerker. Bij voorkeur worden de medewerkers intern getraind door eigen medewerkers die als docent fungeren. Zo ontstaat de ultieme kruisbestuiving van kennis en vaardigheden op de werkvloer. Er is binnen BTE zoveel kennis in huis, daar willen we graag gebruik van maken. Medewerkers die interesse hebben om als docent kennis over te dragen, worden vooral aangespoord contact met HR op te nemen, ook als je geen didactische ervaring hebt. Wanneer je het leuk vindt kennis over te dragen, en het niet eng vindt om voor een groep collega’s te staan, word je begeleid en getraind in didactische vaardigheden." 

Trainingen gericht op de individuele behoefte van medewerkers van de BTE Groep 

Naast vaktechnische (beton) opleidingen biedt de BTE Academie ook trainingen aan op het gebied van duurzaamheid, arbo/veiligheid, milieu en engineering. Jeroen: “Het is best een uitdaging om het huidige aanbod up-to-date te houden; en het aanbod te verbreden. Er is ambitie genoeg. We denken bijvoorbeeld aan het opzetten van leerlijnen; hoe kom ik van productiemedewerker A naar Teamleider of verder? Ook denken we na over een aansprekend aanbod aan trainingen voor persoonlijke ontwikkeling en leiderschapsontwikkeling. Met dat laatste onderwerp zijn wij al concreet aan de slag gegaan. Los van het feit dat de behoefte hieraan groot is, is dit ook een zeer belangrijk onderwerp; alles begint bij goed leiderschap.” BTE vindt het belangrijk om de ontwikkeling van de opleidingen en trainingen binnen de academie naadloos te laten aansluiten op de individuele behoeften van de medewerker. “Wij gaan ervan uit dat wanneer een opleiding of training voldoet aan de behoeften van de medewerker, de medewerker de BTE Academie ook steeds makkelijker vindt.”

Digitale trainingen 

“Momenteel zijn de trainingen nagenoeg allemaal fysiek, maar we zijn bezig een deel van het opleidingsaanbod om te zetten naar digitale trainingen, ofwel e-learnings. Dit maakt de trainingen en opleidingen toegankelijker en we zijn minder afhankelijk van de beschikbaarheid van trainers en docenten. Een e-learning is overal en op ieder gewenst moment te doen. We willen toe naar een deels digitale leervorm op een eigen platform. We kijken hierin goed naar de behoeften van de medewerkers. Leuk om te melden is dat we momenteel bezig zijn met de ontwikkeling van een nieuwe e-learning Yellow Belt en dat we voor het eerst een bestaande training (‘verwerken van betonspecie’) aan het omzetten zijn naar een e-learning; we proberen hiermee onderscheidend te zijn in de industrie.”

Ben jij ook toe aan een nieuwe uitdaging?

Als medewerker bij de BTE Groep word je uitgedaagd je te ontwikkelen of je vaktechnische vaardigheden up-to-date te houden. Benieuwd naar hoe jij jouw kennis en vaardigheden kunt inzetten binnen BTE? Bekijk de vacatures. 

Bekijk alle vacatures