BTE Groep
4 maart 2024

BTE pleit in Tweede Kamer voor snelheid, en faciliteren van dialoog

Algemeen directeur Bart van Melick van de BTE Groep was deze week samen met vertegenwoordigers van verschillende andere bedrijven uit de bouwsector te gast in de Tweede Kamer. Hij schoof aan en praatte mee bij een rondetafelgesprek over circulair bouwen. Het gesprek werd geleid door VVD-kamerlid Peter de Groot.

Van Melick pleitte in het gesprek onder andere voor het creëren van meer mogelijkheden in wet- en regelgeving. ‘’We merken dat het commercieel opschalen van het gebruik van secundaire bindmiddelen in Duitsland makkelijker gaat dan in Nederland. Pas de regels zo aan dat er meer ruimte komt voor innovatie.”

Dialoog is nodig

De algemeen directeur van de BTE Groep riep de overheid op om de dialoog in de markt te faciliteren. ‘’Kennisuitwisseling is heel belangrijk. Daarvoor heb je de dialoog nodig. Wij zien in de praktijk dat ondernemingen heel erg met zichzelf bezig zijn. Hoe ga je dit als overheid faciliteren, zodat het beter gaat?”

Van Melick vindt ook dat stromen reststoffen niet meer als afval gezien moeten worden, maar als nieuwe grondstoffen. ‘’Ook daar heeft de overheid een belangrijke faciliterende rol in.” Het verlenen van de zogenaamde einde afvalstatus maakt het hergebruik voor bedrijven makkelijker.

Bezemwagen

Van Melick gaf in het gesprek aan dat Nederland op dit moment nog koploper is op het gebied van duurzaamheid. ‘’Maar de processen en het aanpassen van de wet- en regelgeving gaan langzaam en zijn hier heel taai. Als we niet voldoende stappen zetten, dan zijn we straks geen koploper meer maar bezemwagen”, zei Van Melick in het rondetafelgesprek met vertegenwoordigers van de Tweede Kamer. ‘’Als je bestaande regels houdt, krijg je bestaande oplossingen.”

2-1